Jumaat, 10 Oktober 2014

KOLAGEN AGEN UTAMA MUDA 10 TAHUN


Assalamualaikum dan salam penuh ceria...

Semoga hari ini dirahmati Allah yang Maha Agong...Diharap kita semua didalam keadaan luar biasa hebatnya...

Alhamdulillah, kali ini saya akan berkongsi cerita tentang kolagen... kenapa kolagen?
 
Ramai yang sibuk memperkatakan tentang kolagen. Dan pelbagai jenama dan jenis prodak dipasaran yang berasaskan kolagen.  Daripada yang murah hingga lah yang mahal. 

Ada yang diperbuat daripada sintetik  dan ada juga yang semulajadi. Tetapi... awas jangan salah beli yang penting jangan tersalah makan....

Apa itu kolegen?

Kalau sebut “kolagen”, semua tahu dah... oooo bahan untuk tegangkan kulit kan...Tapi tahu tak kolagen adalah tisu penyambung yang membantu dalam mengekalkan kekuatan dan keanjalan kulit, rambut, kukuk, ligamen, otot, tulang, sendi, tendon, mata, gusi dan saluran darah. 

Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salurdarah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buahpinggang,jantung serta sistem limfatik.

Penting ke kolagen kepada badan kita?
Hehhhh... penting sangat.. Badan kita memerlukan kolagen untuk melawan kemerosotan tubuh akibat proses penuaan. Tanpa kolagen, kulit kita akan suram, kedut-kedut mula kelihatan, rambut menipis dan beruban. Keadaan ini berlaku bila kita meningkat usia kerana pada masa itu badan kita kurang menghasilkan kolagen.
Sekiranya pengeluaran kolagen berkurangan, badan kita terutamanya kulit akan menjadi kering. Kekurangan ini jelas kelihatan di permukaan kulit dengan kedutan atau kulit yang nampak kering. Masalah ini sebenamya berpunca dilapisan kedua kulit (dermis) dimana terdapatnya kolagen, “elastin” dan kelembapan. Dermis di dalam muka terdiri daripada kebanyakannya kolagen.
Apabila kolagen berkurangan keadaan kulit menjadi lebih teruk. Pengambilan kolagen seperti dalam bentuk minuman membantu badan untuk menambah dan memperbaiki kolagen yang didapati di bahagian-bahagian seperti kulit dan juga berfaedah kepada ligamen, tulang, sendi, 'muscle', 'tendon', gusi, gigi, mata, saluran darah, kuku dan rambut.
Pengambilan kolagen tambahan membantu pembentukan semula tisu-tisu penghubung. Jelas terbukti bahawa pemakanan kolagen sebagai satu kaedah anti penuaan. Kolagen boleh mencegah tanda-tanda awal penuaan. Dan dengan pengambilan kolagen secara berterusan, anda akan dapat menikmati kehidupan dengan wajah muda dan jelita.
Jika kehilangan kolagen di dalam tisu badan penghubung iaitu "tendon", ligamen, "muscle" dan "cartilage" menyebabkan pengurangan sokongan kepada struktur sendi. Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang dipanggil "arthritis" clan kecederaan " muscolo- skeletal".
Kolagen juga berfungsi sebagai ejen "chondroprotective", dimana ia melindungi "cartilage" daripada berkurangan. Kolagen merupakan bahan yang digunakan untuk pembentukan dan pembaikan 'cartilage'. Ia juga boleh mengurangkan kerosakan kepada sendi dan pada masa yang sama dapat mengurangkan kesakitan sendi dan bengkak.

Masa paling sesuai makan kolagen..
Waktu paling sesuai mengambil kolagen adalah pada waktu malam.  Waktu inilah waktu untuk mencapai keberkesanan terbaik..
Kolagen mesti diambil pada waktu malam sebelum tidur kerana masa puncak untuk memperbaiki dan pembentukan semula sel adalah selepas 2 jam tidur atau dikenali sebagai "alpha cycle".
Hahaha tapi..jangan semakkan minda...Kolagen juga digalakkan diambil diwaktu pagi. Dan mudahnya kolagen boleh diambil pada bila-bila masa kerana ianya adalah sejenis protein.
Kenapa Kolagen Powder Shaklee
Kolegen Powder Shaklee dicipta dalam bentuk serbuk dan larut dengan cepat dalam air sejuk, suam atau didalam apa- apa minuman seperti jus. 
Kolegen Powder Shaklee menambahkan 7 ramuan yang aktif untuk meningkatkat keberkesanan kolagen termasuk:
 1. ekstrak biji Camelia Japonica,
Biji Camellia Japonica terdiri dari asid oleik, satu emolien dan pelembap kulit yang hebat, dan isoflavon, antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.

 1. Collagen dari sisik Ikan Merah
 Sisik ikan merah adalah sumber collagen yang premium dengan kurangnya pencemaran dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding dengan collagen haiwan.

 1. ekstrak kekerang,
Glucosamine ekstrak kekerang adalah penting di dalam sistesis cecair synovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.

 1. Elastin dari Collagen Ikan
Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kulit ditarik. Collagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi berganding bahu dengan collagen untuk mengekalkan kulit menjadi tegang, anjal  dan elastik.

 1. Lactobaccilus acidophilus,
Membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membuna semula sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapapn collagen 

 1. Ekstrak Pfaffia
Pfaffia yang juga dikenali sebagai ginseng Brazil, apabila digabungkan dengan ekstrak biji Camellia Japonica, membantu formasi collagen dan asid hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa mengikat amaun air yang banyak, asid hyaluronic memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin
 1. Vitamin C, B2,B6
Vitamin C menggalakkan  pernghasilan collagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit kita. Vitamin B turut serta  dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan collagen dalam sel.

Apa Kelebihan Kolegen Shaklee

Usia kita semakin lama semakin meningkat...senang cerita semakin ‘tua’.... Apabila kita semakin tua, tubuh badan kita semakin kurang menghasilkan kollagen. Kesan yang paling ketara dengan kekurangan kolegen dalam badan adalah muncul lah kedutan dan garis-garis halus, dan kulit menjadi semakin kendur. 

Tetapi sebenarnya umur seseorang bukanlah faktor utama yang menyebabkan kekurangan kolagen di dalam tubuh kita. Kerosakan kolagen adalah faktor yang memepercepatkan seseorang lebih tua daripada umur sebenarnya.. Dan faktor kekurangan kolegen seperti faktor luaran seperti matahari, radikal bebas di udara, air dan nutrisi, merokok dan banyak lagi.

So, Shaklee Collagen Powder ini mampu membantu kulit kita mengekalkan elastisitik semulajadi dan memperlahankan kehadiran kedutan pada kulit wajah.


 • Menampak wajah lebih muda dan Kulit wajah lebih merasa muda
 • Bermanfaat dalam membantu menguatkan rambut, menjadikan rambut lebih berkilau dan merangsang pertumbuhan semula akar rambut.
 • Membekalkan nutrisi kepada kuku dan Kuku akan menjadi lebih kuat, bintik putih akan hilang dan pangkal kuku akan mengekalkan warna yang sihat.
 • Melembabkan kulit seperti kulit bayi. Kulit akan kurangan kering dan elastisiti akan bertambah baik.
 • Mempercepatkan penyembuhan luka dengan cepat, dan membantu mengurangkan parut, juga bekas jerawat.
 • Membantu menghilangkan tanda penuaan, pigmentasi kulit wajah dan jeragat.
 • Fungsi Kolagen adalah sangat penting kepada tulang seperti sama pentingnya kalsium untuk tulang. Kolagen ini membantu menguatkan tulang dan mengurangkan kemungkinannya menjadi rapuh.
 • Kolagen juga membantu mengurangkan kesakitan, radang dan geseran di sendi-sendi.
 • Baik untuk mata – Kornea memerlukan Kolagen dan ianya membantu mengekalkan otot mata supaya tetap anjal dan bercahaya berseri-seri
 • Memastikan otak sentiasa cergas dan cerdas. Sel glya membekalkan nutrisi kepada otak dan ia disokong oleh kolagen. Adalah penting untuk menentukan agar otak anda mendapat manfaat kolagen agar otak kita tetap berkeadaan baik dan cergas.
Anda ingin mencuba, atau mahu hadiahkan kepada mereka yang tersayang?? 

Contact Me for more details!! :)

Hubungi Hafiza/Sani untuk :-

FREE CONSULTATION

BEST PRICE and

BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!


Siti Hafiza

Sitihafiza79@gmail.com

019 370 4802 atau 019 354 3005

(SMS/WhatsApp/Telegram)

Bila dah cantik, boleh jana duit geli-geli... tak susah dan sangat mudah jika ada MENTOR yang membimbing....
Boleh jana income 3-4 angka sebulan dengan bisnes online Shaklee hanya bermula dengan RM65? 

Jom Sertai Group MSMF (Most happening Group Shaklee in Malaysia) ;)

Masih mencari motivasi dalaman diri??? 
click di gambar...


http://www.ebookniaga.com/sorryboss/pjah

tiada alasan untuk berjaya...