Khamis, 16 Oktober 2014

HILANG GATAL GEGATE DENGAN MAGIC HERBAL BLEND

Assalamualaikum readers pjahsecret...
Pjah gembira u all masih setia bersama pjahsecret... 
Nak tahu, pagi tadi bangun tidur je anak pjah kene gatal-gatal di tangan.. tak nampak serius tetapi asyik menggaru je la...
Pjah sempat juga tanya pada mak, tunjuk gatal-gatal anak Pjah tu.. Mak kata gegate...
GEGATE?? 
u all pernah kene ke, pernah dengar ke? Gegate ini macam alahan kulit la juga... contohnya gatal-gatal kulit dengan tiba-tiba atau pun selepas makan makanan laut atau alahan makanan...
Lepas tu kulit akan bengkak dan menaik dan kemerah merahan. Kadang-kadang kulit akan menjadi sangat gatal dan sakit.

Pjah tak sempat nak snap gambar tangan anak pjah... asyik menangis je menggaru... jadi di sini Pjah ambil daripada Pak Google yang sama simptomnya...

contoh gegate
                                                     
Menurut Dr.Hassan Basri: di dalam istilah perubatan, keadaan ini dipanggil urticaria.Kebiasaannya keadaan ini akan pulih sendiri apabila punca alahan ini dijauhi atau dielakkan. Ia juga boleh dirawat dengan antihistamine.

Pada asasnya, ia boleh dibahagikan sebagai akut dan kronik.
1) Akut = kurang daripada 6 minggu.
2) Kronik = tempoh minimum 6 minggu dan keatas

Punca utamanya boleh disebabkan oleh alahan dan bukan alahan. Dan bahan kimia disebalik kejadian ini adalah histamine yang dihasilkan oleh badan kita. Bahan ini akan menyebabkan salur darah mengembang dan pembengkakan tisu disekeliling tempat tersebut. Bahan ini juga yang akan menyebabkan kegatalan.

Simptom-simptom
1) Kulit membengkak, merah, pelbagai saiz dan bentuk.
2) Gatal dan kadang-kadang sakit.
3) Dermatographism. Kulit akan membengkak jika digaru.
4) Biasanya bengkak akan surut dalam masa 24 jam, tetapi akan berlaku pada bahagian badan yang lain.

Punca-punca atau penyebab

1) Makanan
2) Ubat
3) Sentuhan kepada allergen
4)Sengatan
5) Bisa binatang
6) Radiocontrast
7) Jangkitan
8) Sejuk
9) Tekanan pada bahagian badan
10) Cahaya matahari

Rawatan

1) Elakkan agen alahan tersebut. Jika anda alah pada sebarang makanan, jauhi makanan tersebut. Jika alah pada sejuk, getah, rantai daripada emas atau perak, elakkan daripada memakai barangan tersebut.

2) Antihistamine seperti piriton, cetirizine, loratadine ataupun steroid seperti prednisolone.

Bila ada pencerahan gini baru kita nak bertindak lebih cepat kan... Rupanya gegate ni boleh memudaratkan...

Pjah ingat gatal-gatal biasa... bila pjah cari dengan Pak Google rami juga yang mengalami masalah gegate ni... 

 

Rasa kesian pula bila tahu ramai juga yang kene gatal-gatal ni... Jadi pjah nak membantu pada sesiapa yang biasa kene gegate ni atau bisa gatal-gatal di gigit serangga juga boleh menjadi radang kulit...
BASIC H2

Apa yang Pjah beri pada anak Pjah yang dok menangis dari tadi ialah Pjah cuci dulu tempat yang gatal itu dengan Basic H2, bagi hilangkan bisa atau pun kuman yang ada...

(nak tahu apa Basic H2 boleh click di link DISINI...)
Kemudian Pjah sapukan HERBA BLEND... Memang magic sangat dalam lebih kurang 5 minit anak Pjah dak lupa yang kulitnya gatal-gatal... Elok main macam tak de benda berlaku...

HERBA BLEND
HERBA BLEND  ni memang Superb lah... Patut lah susah nak dapat... Cepat betul habis Stok...

Ada yang nak sebagai simpanan... senang dibawa kemana-mana...sangat praktical dan tahan lasak...

Mudah lah kalu nak balik kampung, kat kampung banyak serangga dan anak-anak kita ni kulitnya tak tahan lasak...
kene gigit semut je, dah gatal satu badan.. ahaaa.. HERBAL BLEND  boleh bantu menyelesaikan masalah kita... ;)

(nak ketahui lebih lanjut kehebatan Herbal Blend sila clik di link DISINI...)

Anda ingin mencuba, atau mahu hadiahkan kepada mereka yang tersayang?? 



Contact Me for more details!! :)


Hubungi Hafiza/Sani untuk :-

FREE CONSULTATION

BEST PRICE and

BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!




Siti Hafiza

Sitihafiza79@gmail.com

019 370 4802 atau 019 354 3005

(SMS/WhatsApp/Telegram)


Bila dah cantik, boleh jana duit geli-geli... tak susah dan sangat mudah jika ada MENTOR yang membimbing.... Boleh jana income 3-4 angka sebulan dengan bisnes online Shaklee hanya bermula dengan RM65? 


Jom Sertai Group MSMF (Most happening Group Shaklee in Malaysia) ;)

Masih mencari motivasi dalaman diri??? 
click di gambar...


http://www.ebookniaga.com/sorryboss/pjah


tiada alasan untuk berjaya...