Isnin, 4 Ogos 2014

SENGGUGUT BOLEH MEMBAWA MAUT

Assalamualaikum...


Alhamdulillah...sempat juga saya bertemu dan berkongsi ilmu bersama anda semua... Saya doakan anda semua akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah... 

Saya juga sentiasa doakan anda semua kaya dan berjaya.  Berjaya di dunia dan berjaya di akhirat kelak... Dan saya doakan anda semua sentiasa dilimpahi nikmat sihat dan ceria selalu walau dalam keadaan apa jua...

Alhamdulillah... hari ini saya ingin berkongsi kisah lampau pengalaman saya dan sahabat ketika di asrama dahulu...

Kisah yang biasa remaja alami dulu kini dan mungkin selamanya, sekiranya saya tidak berkongsi maklumat ini..

Apa yang hendak saya kongsikan adalah masalah biasa yang seringa kali remaja wanita terutamanya alami..  Setiap bulan seorang wanita normal akan didatangi haid mengikut kitaran setiap individu.  Lumrah la kan...

Yang ingin saya kupas adalah kedatangan haid itu kebiasaannya akan di sulami dengan kesakitan pada bahagian tertentu.  contohnya sakit perut, sakit ulu hati, sakit sehingga ke pinggan dan sekawasanya..

Sakit ini di panggil SENGGUGUT.  Senggugut bukan sekadar kekejangan teruk ketika haid, tetapi ia turut menjadi petanda penting supaya semua wanita mengalami masalah ini menjalani pemeriksaan awal bagi mengesan kewujudan endometriosis..

Apakah itu endometriosis?
Endometriosis adalah penyakit yang berlaku apabila tisu endometriosis iaitu tisu pengalas dinding rahim (yang sepatutnya tanggal ketika haid) 'tumbuh' di luar rahim - sama ada di ovari, tiup Fallopian, ligamen yang menompang rahim atau di bahagian rongga pelvik..

Bahaya ke Endometriosis ni?
Kehadiaran endometriosis boleh menyumbang 10 % kepada masalah kemandulan dan di anggarkan 30-40 % wanita yang mempunyai endometriosis mengalami maslah kesukaran untuk hamil.  

Sudah menjadi kebiasaan dan suatu alasan utnuk tidak kesekolah.. sakit senggugut.  Bila beri alasan senggugut, jika tidak hadir kesekolah, semua guru akan terima dengan redha..

Pengalaman di asrama dahulu apabila sakit senggugut datang mulalah huru-hara asrama...ada yang tertonggeng sana, ada yang menjerit guling-guling... eh... jangan ketawa.. semua ni benar-benar berlaku...

Saya teringat seorang sahabat, asal senggugut je makan panadol... dah terlalu kerap makan panadol sampai tak berkesan  panadol melawan sakit. 

Penemuan baru bermula... makan panadol bersama air coke..Power tu...Sakit hilang, boleh bawa tidur dari pagi sampai ke esok pagi lagi...hihi :)

Untuk percambahan ilmu anda semua, panadol terdapat campuran bahan kimia yang boleh merosakkan tubuh badan dan organ dalaman badan kita.. 

Jika dimakan secara berlebihan dan tidak terkawal ia akan menyebabkan kegagalan buah pinggang untuk berfungsi dengan baik dan sempurna seperti sedia kala.

Ikuti kisah yang di terima dari email tentang pengalamannya menggunakan Panadol secara kerap sangat..


Email 1:

Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. 

Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang Pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Jelas kan di mana Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.. 

Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. 

Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Sanggupkah anda mengalami dialisis buah pinggang seawal umur 40 tahun?

Alternative tips:

Sebagai rawatan alternatif, doktor tersebut juga mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman..

Menurut doktor tersebut, amatlah di galakkan supaya kita menolak ketepi panadol dan mencari alternatif lain.

Bagi anak-anak remaja, wanita-wanita di luar sana yang sering mengalami senggugut, adalah lebih baik elakkan memakan panadol..


Mudah sekali bagi mengatasi masalah senggugut dan PMS wanita tanpa merosakkan organ dalaman badan, anda boleh mengambil GLA COMPLEX sebagai langkah semula jadi dan selamat bagi mengelakkan senggugut.

Ia sangat baik untuk ramai wanita bagi memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. 

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses badan yang normal. 

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. 

Ia juga sangat baik dan menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid 
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Anda ingin mencuba, atau mahu hadiahkan kepada mereka yang tersayang??
Contact Me for more details!! :)
Hubungi Hafiza/Sani untuk :-
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!
Siti Hafiza
Sitihafiza79@gmail.com
019 370 4802 atau 019 354 3005
(SMS/WhatsApp)

Bila dah cantik, boleh jana duit geli-geli... tak susah dan sangat mudah jika ada MENTOR yang membimbing....

Boleh jana income 3-4 angka sebulan dengan bisnes online Shaklee hanya bermula dengan RM65? Jom Sertai Group MSMF (Most happening Group Shaklee in Malaysia)... ;)