Selasa, 6 Oktober 2015

PERIKSA KESILAPAN DIET ANDA..

Assalamualaikum.....

Pjah doakan anda sihat dan sentiasa di lindungi Allah....


Macamner dengan diet sihat anda?? Masih amalkan cara pemakanan lama anda?


Kesian.... Ramai sudah sedar pemakanan sihat sangat di perlukan sekarang.. Dan kesedaran untuk mengawal nafsu makan sengat memberi impak sihat kepada si pengamalnya...

 Bagi anda yang sudah mengamalkan pemakanan sihat, SYABAS pjah ucapkan..


 Ada masalah lain ke??

 Periksa KESILAPAN Diet Anda!!

========================


Kalau anda berdiet, tapi bentuk badan masih tidak berubah, makin terasa makin membesar pulak..


Jom periksa mungkin ini kesalahan yang anda lakukan!!


1. Sikap Menahan Lapar


Makan ketika anda sedang lapar amat tidak di galakkan..

Ahli gizi menyarankan supaya anda makan bila start rasa lapar..

Ini kerana, bila terlalu lapar itu boleh membuatkan anda makan lebih banyak dan melebihi batas kalori yang di perlukan..

Dalam Islam pun disuruh kita makan bila start rasa lapar. Berhenti pula sebelum kenyang, so.. Just follow that ok.


2. Makan Guna Pinggan Yang Besar


Jika anda makan di pinggan yang besar menyebabkan anda mengambil hidangan yang banyak bagi memenuhi pinggan anda.

So.. Mari bertukar kepada pinggan yang lebih kecil ya!!


3. Makan Dengan Cepat


Makan lah dengan perlahan...Ini membuat anda merasa lebih cepat kenyang.

Untuk membantu anda merasa kekenyangan, amalkan kunyahan 15-20 kali kunyahan dan berhenti seketika sebelum menyuap makanan seterusnya.


 Gagal Lagi?
================

Walaupun anda sudah amalkan diet tetapi masih gagal lagi..

Mungkin ini penyebabnya...


1. Kurang Berjalan Kaki

- Nak cepat. Ini lah puncanya anda menggunakan lif atau escalatur di tempat kerja.


Namun, cara ini boleh merosakkan diet. Lebih berjalan kaki dan menaiki tangga lebih baik dalam pembakaran kalori.


2. Amalan Mengunyah

- Tolong ketepikan makanan ringan kegemaran anda di bilik tidur, ruang tamu atau atas meja.


Snek ini boleh melambai-lambai kepada keinginan untuk anda terus makan yang boleh menambahkan jumlah kalori.


Adalah lebih baik anda gantikan dengan buah-buahan atau salad..emmmm yammm.


3. Tanpa diet di Hujung Minggu

- Anda mungkin diet ketat pada hari bekerja. Tetapi pabila di hujung minggu anda akan makan sepuasnya.


Sebenarnya, cara ini SALAH dan MESTI di tinggalkan kerana "balas dendam' dengan makan akan membuatkan diet anda sia-sia saja.


4. Kurang Tidur

- Tidur yang cukup sangat baik untuk menjaga berat badan.


Kurang tidur boleh mempengaruhi hormon penghadaman dan menghasut anda untuk makan ditengah malam.


Tidurlah 8jam sehari untuk menjaga kualiti diet anda.


5. Ketidakstabilan Hormon

- Hormon sangat memainkan peranan baik seseorang terutama wanita.


Kecelaruan hormon boleh mengganggu proses penurunan berat badan anda.


Kendalikan hormon anda dengan pengambilan suplement yang terbaik untuk menjayakan diet anda.


Mahu kurus dan sihat perlukan pengorbanan.


Pengorbanan yang kuat perlu ada sokongan dan ilmu dari Mentor yang hebat..


#NECK

#NECKBantuAndaKembaliSihatDanKurus

#JomKurusDariRumah

Khamis, 17 September 2015

PUTUS ASA KURUS TAK MENJADI

Assalamualaikum semua readers pjahsecret dot com...
Pjah doakan anda semua sihat dan sentiasa di dalam kasih sayang Allah...
Hari ni Pjah nak share kisah seorang sahabat Pjah yang frust katanya...

Kenapa frust...


Jooom kita baca kisahnya...

Catatan sihat untuk kurus: Perkara pertama kene tahu
=====================================

Seorang sahabat saya consume Set Slimming... Nak kurus kene ada bantuan supplement baru lah cepat kesan penurunannya...

Tapi yang pelik bin ajaibnya sahabat Pjah ni tak turun2 jugak beratnya walaupun dah berbulan-bulan beliau guna..

Cara pemakanan dah jaga, workout dah buat malah lebih lagi dari saya...

Tapi berat beliau hanya turun 2 kg dalam masa 2 bulan...

Cakap dengan orang sebelah, KESIAN...

Kami pun buat sessi coaching personal... Berbincang dan bersoal jawab...

Bila sharing dari hati ke hati baru Pjah dapat punca masalah beliau...
Kesimpulannya beliau ada masalah HORMON...

Beliau ambil GLA dan set slimming serentak dan teruskan usaha untuk Kurus...
Alhamdulillah, menunjukkan penurunan 4 kg setelah sebulan. 

Makin cerah impian beliau untuk Kembali Selim...

N

asihat Pjah, jika anda ada masalah ini:

* Gemuk yang susah nak kurus
* terlalu kurus susah nak gemuk
* sudah lama mencuba mendapat zuriat (anak)
* mengalami senggugut
* Haid tidak teratur
* Mudah Marah
* Kerap rasa kemurungan

Kemungkinan anda mengalami masalah HORMON...


Jika anda mahu ikhtiar untuk pulih, Pjah cadangkan GLA Complex untuk anda...
Ohhh apa tu GLA Complex

Pjah kongsi kelebihan nyer ya!!
√ Dapat memperbaiki simptom PMS seperti sakit senggugut, mood Swing, retensi Air dan Sakit PayuDara
√ Membentuk Prostaglandin bagi mengawal selia hormone lelaki dan wanita...
√ Memperbaiki Prostatomegaly... Iaitu memperbaik masalah pada prostat lelaki dan juga masalah kerap kencing...
√ Memulihkan masalah keputihan dan melambatkan penuaan, menghalang depresi (kemurungan)...

Best ke best

Pjah juga berharap semua masalah yang kita hadapi bukan penghalang untuk kita kembali sihat dan ceria...

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Pjah: 0193704802..
Pjah doakan anda sihat dan Kurus


#JomKurusDariRumah  #SihatTerpaksaKurus   #ProjekKembaliSelim



p/s: Pjah berbesar hati untuk hadiahkan anda gift special bagi yang mendaftar ahli baru dan join Neck!!
Apa tu... Pjah nak hadiahkan Sebotol Vita-lea Kid

Sabtu, 5 September 2015

Sembelitku Berjaya DiPulihkan

 Assalamualaikum wbt..
 

hai hai hai...

Pjah mendoakan semoga sahabat pengunjung blog pjahsecret sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.

Berada di bawah lindungan dan rahmat Allah SWT.

InsyaAllah..
 
Mengapa Sepi?? 
 
Pjah mengalami sedikit masalah... sedikitlah sangat kan..

pssst.. jangan bagi tahu orang tau...

Pjah mengalami sembelit... uhhhh sakit tu...

meh..meh... Pjah share pengalaman bagaimana pjah mengharungi zaman kesakitan ini...

ya... Sangat menyakitkan jika tak dapat dikawal. Boleh menyebabkan buasir plus ++ stress serta migrain yang melampau.

MASALAH SEMBELIT BERJAYA DIPULIHKAN

Pjah seorang mempunyai masalah membuang air besar yang agak kritikal.Dalam seminggu boleh di kira pjah pergi buang air besar aka qodho' Hajat. 

Akhir tahun 2012 Pjah telah selamat melahirkan seorang Putera kedua Pjah. Satu masalah yang paling merungsingkan Pjah adalah lepas bersalin mesti susah nak buang air besar.

Macam-macam cara dah Pjah cuba.


En Abe pun tolong belikan ubat di Farmasi untuk membantu melancarkan pembuangan. Antaranya, losyen halia dengan kapsulnya. Memang menjadi. Tetapi, kesannya menyakitkan. Berulang-alik ke toilet non-stop.

Memulas dan sangat pedih rasanya.

Sehingga ada kawan karib Pjah tegur. Katanya, tak elok kalau macam tue keadaannya. Luka bersalin lambat baik nanti... 
 
Aaaargggh sudah... Terminate terus!!.
 
So, apa Pjah buat pulak??

Pjah berdiet.
 
cubalah bayangkan, dalam pantang tetapi Pjah cut makan. Sebab tak mahu pergi membuang.

kolotnya Pjah beranggapan punca dari pemakanan Pjah maka sembelit berlaku...Makan banyak tapi tak boleh nak membuang.


Apa perasaaan korang?

Stress sangat!!

Rasa nak membuang ada. Tapi, tak berjaya.

Dan program diet Pjah juga tak berjaya. Bahkan perut,dan badan saya makin membesar.
 
2 tahun Pjah berterusan dengan masalh yang tiada kesudahan.  Berat yang dulunya hanya 68kg menjadi 83kg walaupun setiap hari Pjah kurangkan makan nasi.  

Sehinggalah pertengahan tahun 2014. Pjah jumpa herba-lax.

Subhanallah.. Gila Cadbury kesannya...
 
Telan malam sebelum tidur dengan air masak yang cukup. 
Esok Pagi terus flush...
Lega sungguh...
 
 
Tak de rasa sakit, tiada rasa memulas, tiada tekanan nak flush...
 Yang ada, cuma rasa puas yang sangat puas...Hahaha.. 

Alhamdulillah... 
Setelah bertahun Pjah mengalami masalah yang susah di luahkan... 

Tahu tak macamana happy nya, pjah? 
Dan Pjah sendiri tak sangk akhirnya masalah sembelit Pjah dapat di pulihkan. Kesan amalkan herba-lax dua kali seminggu.. Perut yang buncit pun kempis.

Alhamdulillah..

Kalau sesape ada masalah yang sama seperti Pjah, boleh lah hubungi Pjah : 0193704802 untuk pertanyaan lanjut.

Ebook Formula Mudah MESTI Kurus (FMMK) membantu ramai rakyat Malaysia kurus dengan cara yang betul.
Whatsapp :0193704802 untuk ebook PERCUMA dari PjahSecret
  
Pjah doakan semoga sahabat pengunjung blog Pjahsecret sentiasa sihat dan berbahagia di samping keuarga tercinta.

InsyaAllah.

Sila SHARE jika anda rasa entry kali ini memberi manfaat kepada mereka di luar sana.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~

0193704802 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sitihafiza79@gmail.com
FB : AlangPjahJumat

Khamis, 16 Julai 2015

Bahaya Makan Malam

Assalamualaikum reader pjahsecretdotcom yang pjah sayangi...

Pjah doakan anda semua sihat dan sentiasa happy dan ceria di samping keluarga tersayang..

Ding dong ding dong..

Alhamdulillah sudah 66 hari pjah join #ProjekSelimMelimDiPagiRaya.. 

Memang banyak elmu yang amat bermanfaat pjah dapat sepanjang mengamalkan cara hidup sihat...

Kalu dulu tak pernah terlintas pun dan tak pernah terfikir untuk kembali kurus dan maintain kurus...

Habit yang biasa pjah dan keluarga selalu amalkan adalah makan malam yang tanpa had waktu...

Anak2 pjah memang tak de disiplin makan...hihi salah ibunya la kan... Tak pernah ajar anak2 nya diaiplin makan dengan betul...

Sebenarnya pabila sudah masuk malam - menjelang jam 8 malam kita tidak di galakkan mengambil meal berat seperti nasi, mee goreng, sate, nasi ambeng...
Eh...banyak la yang biasa kita melahab tengah malam...

Dan paling mudah adalah fastfood contohnye KFC, McDonald dan sebagainya...

Sedaaap kan...
Betul ke betul

Mengapa kita tidak di galakkan makan malam??

* Makan malam  adalah makan di waktu malam...waktu untuk tidur dan waktu untuk perut juga rehat..

* Jika kita makan malam kebiasaannya lepas makan kita akan menjadi ngantuk dan tidur, jadi makanan yang kita makan tadi mudah menjadi lemak dan menjadi kolestrol tepu yang berkumpul di saluran darah...

* Selepas makan malam dengan makanan berat kalori yang tinggi boleh menyebabkan kegemukan...

Faham ke faham

Bukan kita tolak makan malam cuma bolehlah mengambil snack seperti biah-buahan atau salad sayur yang lebih serat dan lebih berkhasiat...

Jika masih lapar juga...ambillah air kosong atau oat bagi mengalas perut yang sangat lapar...

Selagi anda tidak mengendahkan larangan pengambilan makanan berat di waktu malam, anda akan berhadapan dengan KEGEMUKAN...

Nak ker??

Nak lagi tips mudah kurus, Jom Join NECK!!

Saya doakan anda sihat dan Kurus!!

Amalkan cara hidup sihat, anda sihat, keluarga bahagia...

See u all next entry!! Nak join neck, hubungi:
Pjah 0193704802

Sabtu, 6 Jun 2015

Candlelight Dinner Yang Indah

Assalamualaikum reader pjahsecretdotcom yang pjah sayangi...

Pjah doakan anda semua sihat dan sentiasa happy dan ceria di samping keluarga tersayang..

Ding dong ding dong..

Alhamdulillah sudah 66 hari pjah join #ProjekSelimMelimDiPagiRaya.. 

Memang banyak elmu yang amat bermanfaat pjah dapat sepanjang mengamalkan cara hidup sihat...

Kalu dulu tak pernah terlintas pun dan tak pernah terfikir untuk kembali kurus dan maintain kurus...

Habit yang biasa pjah dan keluarga selalu amalkan adalah makan malam yang tanpa had waktu...

Anak2 pjah memang tak de disiplin makan...hihi salah ibunya la kan... Tak pernah ajar anak2 nya diaiplin makan dengan betul...

Sebenarnya pabila sudah masuk malam - menjelang jam 8 malam kita tidak di galakkan mengambil meal berat seperti nasi, mee goreng, sate, nasi ambeng...
Eh...banyak la yang biasa kita melahab tengah malam...

Dan paling mudah adalah fastfood contohnye KFC, McDonald dan sebagainya...
 
Sedaaap kan...
Betul ke betul

Mengapa kita tidak di galakkan makan malam??

* Makan malam  adalah makan di waktu malam...waktu untuk tidur dan waktu untuk perut juga rehat..

* Jika kita makan malam kebiasaannya lepas makan kita akan menjadi ngantuk dan tidur, jadi makanan yang kita makan tadi mudah menjadi lemak dan menjadi kolestrol tepu yang berkumpul di saluran darah...

* Selepas makan malam dengan makanan berat kalori yang tinggi boleh menyebabkan kegemukan...

Faham ke faham

Bukan kita tolak makan malam cuma bolehlah mengambil snack seperti biah-buahan atau salad sayur yang lebih serat dan lebih berkhasiat...

Jika masih lapar juga...ambillah air kosong atau oat bagi mengalas perut yang sangat lapar...

Selagi anda tidak mengendahkan larangan pengambilan makanan berat di waktu malam, anda akan berhadapan dengan KEGEMUKAN...

Nak ker??

Nak lagi tips mudah kurus, Jom Join NECK!!

Saya doakan anda sihat dan Kurus!!

Amalkan cara hidup sihat, anda sihat, keluarga bahagia...

See u all next entry!! Nak join neck, hubungi:
Pjah 0193704802